ACTUALITATE
De trei decenii incoace, cladirea din Calea Dorobantilor este un punct de reper in Bucuresti si un simbol al istoriei recente
La implinirea a cinci decenii de existenta, TVR domina, fara eforturi, piata media.
Fara dubiu, poti afirma ca TVR este institutia-mamut a Romaniei. Ar fi insa greu, daca nu imposibil, sa consulti statistici privind impactul ei, deoarece televiziunea publica nu are un centru propriu de cercetare si sondare a opiniei publice. Nici cifra angajatilor ei nu este la indemana oricui. La o asemenea intrebare, din chiar interiorul institutiei, raspunsurile sunt diferite, desi apartin unor „abilitati” – dupa unii ar fi „peste trei mii”, dupa altii „vreo cinci mii de oameni”. Dificil este si sa-i descrii corect evolutia, caci institutia „oglinda” a trecutului nostru din ultima jumatate din secol incoace nu-si are scrisa in vreo carte istoria. Nu are nici macar un muzeu. Si nici arhiva nu-i mai este intreaga.
FARA GRIJI. In concurenta acerba a presei din Romania, angajatii din TVR traiesc fara teama. Veniturile institutiei sunt asigurate in proportie de trei sferturi din taxele contribuabililor, iar TVR domina piata media prin neputinta rivalilor de a patrunde pretutindeni in mediul rural. Prin ce-ati simti absenta TVR? – m-am hazardat de curand sa-i intreb pe cativa dintre apropiati. Transmisiunile sportive de mare amploare al caror monopol il detine – mi s-a raspuns – , filmele artistice si… „Surprize, surprize”! Cam putin, zic si eu, adaugand „D-ale lui Mitica”. Singura emisiune „lucrata” pe masura fortelor din TVR si a ambitiilor declarate de „televiziune a tuturor romanilor”, nu doar a celor din Bucuresti.
Lavinia Betea
Publicat în Jurnalul Național
11 decembrie 2006