Acum 20 de ani: Pacepa oferă servicii de consultanţă opoziţiei

Despre Pacepa s-a spus, în ultimii ani, că nu mai există. Şi că, în numele său, cineva dă interviuri şi declaraţii ca să învolbureze mai tare apele tulburi ale tranziţiei. Argumentul, de bun simţ, al unei asemenea ipoteze era întrebarea: ce l-ar reţine altfel pe generalul de securitate „fugit” la americani şi erou declarat al dizidenţei anti-ceauşiste, să revină în România? 

În vara lui 90 însă, Pacepa i se arătase lui Ion Raţiu, după cum reiese din însemnările liderului naţional-ţărănist-creştin-democrat. În august 1990, Raţiu efectua o călătorie în America, acompaniat de juna Doina  Bâscă. Prilej cu care s-a ocupat şi de înfiinţarea catedrei de Studii Româneşti „Ion Raţiu” şi de diverse întâlniri politice şi finaciare.

În 20 august, Ion Raţiu s-a întâlnit cu Pacepa. Iar seara a notat următoarele:

„La orele 3.00 exact vine Pacepa cu soţia. Pe faţă, e foarte pentru mine. „Singurul care poate face ceva…” Avusese speranţe cu Radu Câmpeanu. E acum complet decepţionat.

Ce trebuie făcut?

1. Să se arate adevărata faţă a celor de la Putere. Iliescu a făcut parte din cei patru ingineri pregătiţi la Moscova; împreună, deci, cu Andrei Ştefan, Burtică şi Pacoste. De aceea a fost înlăturat de Ceauşescu. Nu voia rival. Petre Roman, fost amant al Zoei Ceauşescu şi al lui Carmen Dumitrescu. Acum n-a uitat-o pe Zoe. A pus-o în libertate.

2. Să arătăm ce se întâmplă în celelalte ţări vecine: Polonia, Cehoslovacia, Ungaria etc.

3. Să arătăm că FSN n-are nici program, nici structură;

4. Să luăm contact cu serviciul de spionaj. Pe vremea lui se ocupa exclusiv de spionaj economic în Occident.”

Pacepa nu a fost singurul securist americanizat care l-a consiliat pe Ion Raţiu. Peste patru zile de la întâlnirea cu Pacepa, Raţiu a consemnat vizita de Liviu Turcu care „defectase” în ianuarie 1989. Din însemnările lui Raţiu reiese că şi acela i-a livrat informaţii despre liderii FSN-ului pe care-i cunoscuse direct: Năstase, Paşcu, Secăreş, Măgureanu, Marţian. Turcu i-a explicat şi de eşuase în alegeri:

1. Ţinuta vestimentară – papionul:

2. Am apărut paternalist – m-am adresat publicului cu „copiii mei”;

3. Avem securişti în PNŢ – Petrina, Şuianu şi Iftene Pop. Cu ultimul a fost coleg la Naţiunile Unite;

4. N-am prezentat privatizarea bine. Şomajul. Ei sunt profesionişti. Au ştiut cum să mă atace. N-am răspuns. Mare greşeală.”

În vara lui 90, Raţiu avea cu securiştii o relaţie ambivalentă. În personalul casei sale din str. Armindenului nr. 4 angajase cu buna ştiinţă „foşti” (numiţi „securiştii mei”). La începutul lui iulie, consemna că numiţii Teo şi Marius, ca nişte adevăraţi mercenari, vor soldă mărită: 1625 dolari lunar, fiecare. În cele din urmă, Ion Raţiu decisese să-i concedieze „pe cei doi securişti”, dându-le câte 500 de dolari. Şi nu neaparat din generozitate cât din frică de răzbunare.